Sunday, 1 April 2012

Lynas : Lim Kit Siang Jadi Pakar Rare Earth Pulak..

Dalam blog Kit Siang hari tu,  ada pulak tulisan nak mengajar bab lynas corp. bagi mereka2 yg jahil (dan warga Australia). dikata jugak yg rakyat Malaysia sini dah celik bab rare earth nih, tolak kilang beradiasi dan mencemarkan alam sekitar. secara umumnya, artikel tu kata banyak la keburukan kilang rare earth, pencemaran, radiasi, masalah kesihatan pekerja & penduduk sekitar dll. diambil contoh beberapa kes di amerika & china tentang efek buruk kilang serupa lynas ni. 
kalau ikut logiknya, buat apa pun kat atas dunia ni ada risiko. Sebab tu la kena ada garis panduan, kaedah dan prosedur bagi mengurangkan risiko ke tahap minimum. contoh macam pertanian, kalau tak ikut prosedur boleh menyebabkan pencemaran sungai dan menjejaskan air minum rakyat (macam kes kat cameron highland) Jadi, nak buat kempen bantahan anti pertanian?? 
Pandu kereta dia jalan raya kalau tak ikut peraturan lalulintas pun risiko eksiden mencanak naik. tiap2 tahun beribu rakyat Malaysia mati atas jalan raya. jadi, nak buat kempen anti memandu atas jalan raya??
Kita sedia maklum dengan sesema babi, virus JE dan seribu satu macam risiko & masalah berkaitan najis muhalazah ni. tapi, kenapa masih ada yg ambil risiko nak ternak secara besar2an kononnya dengan kandang berteknologi moden? patutnya diharamkan sama sekali ternak najis muhalazah di negara Islam Malaysia ni.
Hatta ternak kambing yg sebahagian sunnah Rasulullah pun ada risiko kalau tak ikut kaedah dan prosedur (tapi tak la mudarat macam ternak babi) Kalau tak masalah berkaitan batang tubuh kambing tu pun (bau, lalat dll) risiko bab pengurusan oleh manusia boleh menyebabkan duit rakyat rugi juta2 (tak percaya tanya Husam Musa, duit rakyat habis tapi jangan kata kandang, tahi boer pun takde..)

Sebab tu la ditubuhkan jawatankuasa khas parlimen berkenaan Lynas bagi memastikan perjalanan kilang rare earth tu ikut kaedah dan prosedur yg ditetapkan, sekaligus mengelakkan bencana yg tak dingini. itu pun pembangkang boikot. Apasal? Tapi pakai produk ada rare earth takpe pulak (iphone, ipad, keta hybrid, tv flat screen, laptop, PC dll) Semuanya kerana kepentingan politik & taikun2 rare earth negara China. Double standard betul..
RG : kalau bab industri kegemaran DAP & Bapak Anwar Bin Ibrahim iaitu chinadoll, LGBT & yg sewaktu dengannya memang takde kebaikannya walau 100% ikut prosedur. Tapi haram PR nak buat kempen boikot benda ni.. Makin sokong ada la!

1 comment:

  1. puak tuh cerdik x keh tumpang... pandir x leh ajar!

    ReplyDelete

Anak batman jatuh kat gaung,
Berani komen berani tanggung..